Καλύτερο έδαφος, καλύτερες καλλιέργειες, περισσότερα κέρδη!

edafos-2
May 06 2018

Καλύτερο έδαφος, καλύτερες καλλιέργειες, περισσότερα κέρδη!

Καλύτερο έδαφος, καλύτερες καλλιέργειες, περισσότερα κέρδη!

(του Δρ Νέστορα Ι. Κολοβού*)

Όλα ξεκινούν από το έδαφος.

Εάν θέλετε αποδοτικές και κερδοφόρες καλλιέργειες θα πρέπει να εστιάσετε στην καταλληλότητα και τη γονιμότητα του εδάφους. Όσο υγιή και αν είναι τα φυτά σας ή τα δέντρα σας εάν δεν μεγαλώνουν σε ένα υγιές έδαφος δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Το έδαφος είναι ο φορέας επάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά και τα δέντρα, αλλά συγχρόνως και το περιβάλλον από το οποίο αντλούν τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Τι σημαίνει καλό έδαφος;

Καλό έδαφος σημαίνει:

  • να δουλεύεται εύκολα,
  • να είναι γόνιμο,
  • να έχει καλό αερισμό,
  • να συγκρατεί το νερό,
  • να συγκρατεί τα λιπάσματα,
  • να τρέφει σωστά τα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Υπάρχει τέτοιο έδαφος;

Βεβαίως υπάρχει, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το έδαφος δεν παραμένει σταθερό. Κάθε χρόνο με τις καλλιέργειες και την επίδραση των φυσικών φαινομένων χάνει πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και γι αυτό χρειάζεται συνεχή φροντίδα ώστε να ανακτήσει πολλές από τις προηγούμενες ιδιότητές του. Το ευχάριστο είναι ότι πολλές φορές, με τη σωστή φροντίδα, μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποδοτικό από ότι ήταν προηγουμένως. Για να το επιτύχετε αυτό καλόν είναι:

  • να ασχοληθείτε με το έδαφος των καλλιεργειών σας,
  • να μάθετε το έδαφος των καλλιεργειών σας,
  • να το φροντίζετε σωστά ώστε να επιτυγχάνετε καλύτερες παραγωγές, μεγαλύτερες αποδόσεις και περισσότερα κέρδη.

Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του εδάφους ώστε να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις και να προσεγγίζετε σωστά την καλλιέργεια του εδάφους σας.

Πάντα να θυμάστε ότι κάθε χωράφι είναι μοναδικό. Κανένα χωράφι δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Κανένα χωράφι δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με κάποιο άλλο. Κανένα χωράφι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί με τον ίδιο τρόπο με κάποιο άλλο. Γι αυτό, πριν κάνετε οτιδήποτε στο έδαφός σας, καλόν είναι να συμβουλεύεστε ανθρώπους  που γνωρίζουν το έδαφος, ασχολούνται με το έδαφος και γνωρίζουν πως να σας βοηθήσουν.

Νέστορας Ι. Κολοβός

Δρ Γεωλόγος