Πόσα θρεπτικά στοιχεία έχει το έδαφός σας;

kipeftika_mikra_xorafi_0
Jun 17 2018

Πόσα θρεπτικά στοιχεία έχει το έδαφός σας;

Ο άνθρωπος, τα φυτά και τα ζώα, για να αναπτυχθούν, χρειάζονται στον οργανισμό τους πρωτεύοντα στοιχεία, δευτερεύοντα στοιχεία και ιχνοστοιχεία και μάλιστα πολλά από αυτά σε συγκεκριμένες αναλογίες. Η έλλειψη έστω και ενός από αυτά τα στοιχεία ή θρεπτικά στοιχεία όπως αλλιώς λέγονται, δημιουργεί τις γνωστές τροφοπενίες, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί η έλλειψη, η ισορροπία και κατά συνέπεια η καλή υγεία.

Από πού αντλούν οι οργανισμοί όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία;

Η απάντηση είναι απλή. Από το έδαφος. Σε πρώτη φάση τα φυτά προσλαμβάνουν αυτά τα στοιχεία απευθείας από το έδαφος και σε δεύτερη φάση οι άνθρωποι και τα ζώα μέσω της τροφής τους.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Σημαίνουν ότι η βάση για την υγιή ανάπτυξη όλων των οργανισμών είναι το έδαφος. Δηλαδή εάν αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στο έδαφος δεν θα υπάρχουν στα φυτά και στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν στον άνθρωπο και τα ζώα. Με απλά λόγια ένα υγιές έδαφος που περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία και μάλιστα στις σωστές αναλογίες αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη υγιών οργανισμών.

Από πού βρίσκει το έδαφος όλα αυτά τα στοιχεία;

Τα βρίσκει από τα ορυκτά από τα οποία αποτελείται. Τα ορυκτά αποτελούνται από στοιχεία. Μέσω της διάσπασης των ορυκτών μέσω φυσικοχημικών διεργασιών, τα στοιχεία  που απελευθερώνονται αποδίδονται στα φυτά.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία στα οποία αναφερόμαστε;

Στα κύρια στοιχεία ανήκουν το Ασβέστιο, το Μαγνήσιο, το Κάλιο, το Νάτριο, το Υδρογόνο, ο Φωσφόρος και το Θείο. Στα δευτερεύοντα ανήκουν ο σίδηρος, το Μαγγάνιο, ο Ψευδάργυρος, ο Χαλκός, το Βόριο, το Χλώριο και το Πυρίτιο. Στα ιχνοστοιχεία ανήκουν Χρώμιο, το Κοβάλτιο, το Ιώδιο, το Μολυβδαίνιο, το Σελήνιο, Κασσίτερο, Βανάδιο, Νικέλιο, Φθόριο. Τα φυτά χρειάζονται τουλάχιστον 17 από αυτά τα 23, καθώς και Άζωτο, Άνθρακα, Υδρογόνο και Οξυγόνο. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στα συμπτώματα που δημιουργούν οι διάφορες τροφοπενίες στα παραπάνω στοιχεία.

Τι κάνει ο άνθρωπος για να έχει στο έδαφός του τα παραπάνω στοιχεία και να είναι το έδαφος υγιές;

Δυστυχώς τίποτα. Τα τελευταία χρόνια τόσο η χημική γεωργία με τα διαλυτά λιπάσματα όσο και η οργανική γεωργία με την κοπριά και τα κομπόστ, όχι μόνο αφαιρούν χρήσιμα ορυκτά από το έδαφος αλλά το δηλητηριάζουν, το υποβαθμίζουν και το εξαντλούν υποθηκεύοντας το μέλλον της ανθρωπότητας. Όσο το έδαφος υποβαθμίζεται, τόσο περισσότερα λιπάσματα θα χρησιμοποιούνται, τόσο θα αυξάνεται το κόστος παραγωγής και τόσο θα μειώνονται τα κέρδη για τον αγρότη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να έχουμε έδαφος υγιές; Υπάρχει λύση;

Ναι υπάρχει λύση. Να προσθέσουμε στο έδαφος με φυσικό τρόπο τα στοιχεία που του λείπουν. Να το ανασυνθέσουμε και να το αναζωογονήσουμε με φυσικά ορυκτά. Να του δώσουμε μακρόπνοη προοπτική και να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρεμβάσεις με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ευτυχώς η φύση μας δίνει απλόχερα τις λύσεις, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Σε επόμενο άρθρο αναφερθούμε αναλυτικά με ποιο τρόπο και με ποια υλικά μπορούμε να ανασυνθέσουμε, να αναζωογονήσουμε και να κάνουμε πιο αποδοτικό το έδαφος.

Νέστορας Ι. Κολοβός

Δρ Γεωλόγος