Κτηνοτροφία: Πως οι αγελάδες σας θα είναι υγιείς χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικών προληπτικά

αγελάδες
Aug 20 2018

Κτηνοτροφία: Πως οι αγελάδες σας θα είναι υγιείς χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικών προληπτικά

Ερευνητές και κτηνίατροι των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  η πρόληψη των ασθενειών,  μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά και 6 καινοτομίες βοηθούν την ευζωία και την καλή υγεία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αλλά και κρεατοπαραγωγής.

Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε ώστε να είναι τα ζώα μας υγιή και να προλαμβάνουμε τις ασθένειες ώστε να μην υπάρχει λόγος χορήγησης αντιβιοτικών.

Πρώτος παράγοντας η διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή υψηλής ποιότητας είναι σημαντική για την εξασφάλιση υγιών ζώων. Οι αγρότες θα πρέπει να καλλιεργούν φυτά για ζωοτροφές καλής ποιότητας. Οι διατροφολόγοι θα πρέπει να προσεγγίζουν προσεκτικά τη διατροφή με συμπληρωματικές ζωοτροφές, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα διατροφικά προϊόντα. Οι αγελάδες είναι σημαντικό να πίνουν 113 – 189 λίτρα καθαρό νερό την ημέρα, άλλωστε η πρόσβαση στο νερό είναι επίσης απαραίτητη.

 Σημαντικός ο χώρος στέγασης τους

Οι χώροι πρέπει να έχουν πρόβλεψη για καθαρό, μαλακό χώρο  κατάλληλο σε μέγεθος για τις αγελάδες ώστε να μπορούν να σταθούν ή να ξαπλώσουν εύκολα. Το πάτωμα θα πρέπει να είναι πάντα καθαρό και αντιολισθητικό για να αποφεύγονται τραυματισμοί.

Ο σωστός εξαερισμός προστατεύει

Τα ζώα κυρίως εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα αγροκτήματα σήμερα, έτσι προστατεύονται από ακραίες θερμοκρασίες και συνθήκες. Θα πρέπει να υπάρχουν ανεμιστήρες  που παρέχουν φρέσκο αέρα στους σταύλους.  Ο κατάλληλος αερισμός βοηθά και στη μείωση εξάπλωσης  ασθενειών.

Τα εμβόλια είναι απαραίτητα

 Αν και τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα για κάθε ασθένεια, όταν υπάρχουν βοηθούν στην προστασία της υγείας των ζώων ενδυναμώνοντας  το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα ειδικά προϊόντα για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής απαραίτητα

Η ενίσχυση της  διατροφής με ειδικά προϊόντα για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής  βοηθούν στην ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος, που μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Η Βιοασφάλεια εξαιρετικά απαραίτητη

Τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας εάν εφαρμόζονται μπορούν να  εμποδίζουν τη μεταφορά της ασθένειας στο αγρόκτημα, τη διασπορά της  ή την έξοδο του. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση στο χώρο που τα ζώα στεγάζονται για την πρόληψη της έκθεσης τους  σε βακτήρια ή άλλες ασθένειες από παπούτσια ή ελαστικά αυτοκινήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, emvolos.gr