Η απόφαση με τις προδιαγραφές για τις ζυθοποιίες που θέλουν να παράγουν μηλίτη στην Ελλάδα

mila_gia_militi
Jun 16 2018

Η απόφαση με τις προδιαγραφές για τις ζυθοποιίες που θέλουν να παράγουν μηλίτη στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη – ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου – η υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την παραγωγή και διάθεση ποτών από ζύμωση φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται πλέον κανονικά η παραγωγή μηλίτη από τις ζυθοποιίες που βρίσκονται στην Ελλάδα και ορίζονται όλες οι προδιαγραφές στη δημοσιευμένη απόφαση.

Εκτός από μηλίτη, επιτρέπεται ακόμα η παραγωγή απίτη (ποτό που παράγεται με αλκοολική ζύμωση γλεύκους ή χυμού αχλαδιών), ποτού από ζύμωση ροδιού, δημητριακών, υδρομέλι, αφρώδους ποτού από ζύμωση και αεριούχων ποτών από ζύμωση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: “Το δικαίωμα παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών, που προέρχονται από την αλκαλική ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών, έχουν μόνο τα εργοστάσια παραγωγής ποτών από ζύμωση, δηλαδή τα ζυθοποιεία”.

Η απόφαση επιτρέπει, επίσης, την εμφιάλωση στην Ελλάδα ποτών από ζύμωση, που έχουν παραχθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες και αποστέλλονται χύμα στην Ελλάδα. Η εμφιάλωση μπορεί να γίνεται και για λογαριασμό τρίτου, αλλά – σε κάθε περίπτωση – μόνο από ζυθοποιεία.

Συνοδευτικά αρχεία

document11.pdf

Πηγή: agro24.gr