Η απάντηση βρίσκεται στο έδαφος!

soil
May 13 2018

Η απάντηση βρίσκεται στο έδαφος!

Το έδαφος είναι ο φορέας επάνω στον οποίο αναπτύσσονται τα φυτά και τα δέντρα, αλλά συγχρόνως και το περιβάλλον από το οποίο αντλούν τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Σε προηγούμενο άρθρο μας http://agrotis.gr/7536-2/ αναφέραμε ότι καλό έδαφος σημαίνει:

  • να δουλεύεται εύκολα,
  • να είναι γόνιμο,
  • να έχει καλό αερισμό,
  • να συγκρατεί το νερό,
  • να συγκρατεί τα λιπάσματα,
  • να τρέφει σωστά τα φυτά σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι ιδιότητες του εδάφους οι οποίες έχουν τεράστια σημασία είναι η υφή του εδάφους, η δομή του εδάφους, η υδατοϊκανότητα και η γονιμότητα. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται άμεσα από την ορυκτολογική σύσταση του εδάφους, η οποία, με την πάροδο του χρόνου και το είδος των καλλιεργειών συνεχώς μεταβάλλεται και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και διόρθωση, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν σταθερή και να αποδίδει τα μέγιστα.

Η διαφορά μεταξύ πλούσιου, γόνιμου εδάφους και φτωχού, άγονου εδάφους είναι ουσιαστικά η ανόργανη σύνθεση του εδάφους. Η γεύση και η διατροφή στα φρούτα, τα δημητριακά και τα λαχανικά βασίζονται στα διαθέσιμα ορυκτά του εδάφους και όχι στην ποσότητα ή τον τύπο της οργανικής ύλης. Αν λείπει ένα απαραίτητο ορυκτό αυτό θα συνεχίσει να λείπει, καθώς δεν υπάρχει ποσότητα οργανικής ύλης που θα το αντισταθμίσει.

Σε όποια περιοχή και αν είστε, καλόν είναι να αρχίσετε να ασχολείστε περισσότερο με το έδαφος στις καλλιέργειές σας, για να απολαμβάνετε υψηλές και ποιοτικές αποδόσεις.

Νέστορας Ι. Κολοβός

Δρ Γεωλόγος