Διαμαρτυρίες κτηνοτροφικών οργανώσεων για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

provataa_7
Feb 02 2020

Διαμαρτυρίες κτηνοτροφικών οργανώσεων για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν κτηνοτροφικές οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καταγγέλλοντας την δέσμευση προκαταβολής ενισχύσεων που προέρχονται από το ΠΑΑ και αφορούν το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας – γεωργίας και την εξισωτική αποζημίωση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τραπεζικά ιδρύματα ερμηνεύουν αυθαίρετα την ουσία και το πνεύμα του νόμου για το ακατάσχετο επιδοτήσεων.

Αναλυτικά σχετική επιστολή των οργανώσεων αναφέρει τα εξής:

Θέμα : «Δεσμεύσεις λογαριασμών δικαιούχων ενισχύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)»

Κύριε Υπουργέ,

Συνάδελφοί μας κτηνοτρόφοι, μας κατήγγειλαν τη δέσμευση προκαταβολής ενισχύσεων που προέρχονται από το ΠΑΑ και αφορούν το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, βιολογικής γεωργίας και την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών(εξισωτική αποζημίωση). Η καταγγελία τους αφορά την τράπεζα Πειραιώς, αλλά είναι πιθανό η ίδια τακτική να αφορά και άλλες τράπεζες.

Το όριο αλλά και ο τρόπος που διαμορφώνεται το ακατάσχετο των ενισχύσεων του πρώτου αλλά και του δεύτερου πυλώνα, προβλέπονται από τον Ν.4314/2014 και συμπληρώθηκε με το Ν.4587/2018

Κτηνοτρόφοι της βιολογικής κτηνοτροφίας και βιολογικής γεωργίας, ενισχύονται λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής αλλά και της μειωμένης παραγωγής που έχουν σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία και γεωργία.

Όσοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (εξισωτική αποζημίωση) αντισταθμίζουν με αυτή τη μειωμένη παραγωγή στις περιοχές αυτές, λόγω των δύσκολών καιρικών συνθηκών, της έλλειψης υποδομών, αλλά και του άγονου εδάφους. Ενισχύονται όμως και για να αποτραπεί, η εγκατάλειψη των ευαίσθητων αυτών περιοχών.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που ερμηνεύουν αυθαίρετα την ουσία και το πνεύμα του νόμου, αλλά και προς κάθε αρμόδιο φορέα, για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των συναδέλφων μας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχει λόγος οικονομικού στραγγαλισμού των ανθρώπων που παράγουν και προσφέρουν, ο καθένας με τις δυνατότητές του, στην οικονομία της πατρίδας μας.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466

-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820

-ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798

Πίνακας αποδεκτών

Υπουργός ΑΑΤ κ. Μ.Βορίδης

Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή

Υφυπουργός κ. Κ.Σκρέκας

Βουλευτές ΑΜΘ

Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος

Αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης

Εντεταλμένος σύμβουλος Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης

Μ.Μ.Ε.

Πηγή: agro24.gr